header

Blog

Het laatste nieuws

Upgrade CMS-systeem

2022 / 2023

Je website, webshop of webapplicatie up-to-date houden is een terugkerend proces om je productie snel, veilig en stabiel te laten functioneren. Net als bij het periodieke onderhoud van je auto. Men denkt vaak dat de ontwikkeling van een site, shop, app of webapplicatie eindigt na de lancering. Niets is echter minder waar.

Een webproductie is ook onderhevig aan externe factoren. Onderhoud is nodig in de vorm van updates & upgrades om problemen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld een beveiligingslek, fouten in de weergave op nieuwe tablets, smartphones, laptops en browsers of andere apparatuur. In deze blogpost leggen we uit wat de inhoud van onze nieuwe upgrade is waar we momenteel aan werken.

Open-source frameworks 
Béyonit maakt gebruikt van open source frameworks zoals Symfony en Bootstrap. Het voordeel van open source is dat we gebruik kunnen maken van proven technology met componenten en functionaliteiten die in het framework aanwezig zijn. Op deze wijze kunnen we sneller en veiliger ontwikkelen en meer tijd aan specifiek maatwerk besteden voor onze klanten.

De open-source-frameworks worden ontwikkeld en onderhouden door een grote community van ontwikkelaars, er wordt continu verder aan gesleuteld en ze worden blijvend geüpdate. Oneindige support op oude versies is niet mogelijk, omdat deze op een gegeven moment gewoonweg niet meer voldoen aan de huidige technologische en veiligheidsstandaarden. 

Server, Back-end & Front-end
Op dit moment zijn er grote updates doorgevoerd op zowel de software die op onze server draait, de programmeertaal waarin te ontwikkelen, het back-end framework waar we gebruik van maken en het front-end framework wat we inzetten.

- Zo is de programmeertaal van PHP 7 naar PHP 8 ge-üpgrade;
- Heeft het back-end framework een LTS (Long term support) versie geleased naar Symfony versie 5.4
- Is het front-end Framework Bootstrap geüpgrade naar Bootstrap 5

Om ons CMS-systeem en webshop-systeem te kunnen laten draaien op deze nieuwe versies is een volledige rebuild vereist waar we halverwege dit jaar mee zijn gestart en eind 2022 zal worden afgerond.

Alles weten over deze nieuwe versies? Check:
https://www.php.net/releases/8.0/en.php
https://www.w3schools.com/bootstrap/bootstrap_ver.asp
https://symfony.com/releases

Snellere server
Voor de nieuwe rebuild van het CMS-systeem hebben we een gloednieuwe server in ons datacenter ingericht die volledig is geoptimaliseerd om te draaien in de nieuwe PHP8-versie. Alleen producties die in de nieuwste standaarden werken komen op deze server te draaien en zullen een grote snelheidswinst ervaren.

Easify
Hiernaast hebben we nog een nieuwtje. Het CMS-systeem krijgt een andere naam. In 2023 willen we het CMS-systeem als applicatie op de markt gaan brengen onder licentie. Na 3,5 jaar ontwikkelen, grootschalige internationale uitrol en nu de upgrade naar de laatste software-versies op de markt, is het tijd om ook andere bureau’s en ontwikkelaars onze wijze van ontwikkelen te presenteren en de software te vermarkten. Zelf zul je hier niets van merken. Alleen het beeldmerk in de linkerboven-hoek zal veranderen. Trinity CMS zal worden Easify CMS. 

Risico’s
Zoals vermeld is het belangrijk de applicatie blijvend te onderhouden en te updaten/upgraden wanneer nodig. Indien dit niet gebeurt kan het volgende voorkomen in de loop der tijd:

De software wordt kwetsbaarder voor bugs;
Beveiligingslekken kunnen optreden waardoor data kan gestolen worden;
Bij verdere ontwikkeling kan het zijn dat bepaalde componenten niet meer ondersteund worden in een oudere versie;
De applicaties en de server rondom de applicatie veranderen constant, daardoor kan de applicatie plotseling stoppen met werken.
 
Het huidige CMS zal ook in 2023 nog worden ondersteund en beveiligd maar er zullen geen nieuwe producties meer in oudere veries worden ontwikkeld.

Heb je vragen of opmerkingen met betrekking tot deze upgrade?  Let us know!