header

Blog

Het laatste nieuws

Het belang van de "lastmod" tag in XML-sitemaps

Zowel Google als Bing hebben onlangs het belang benadrukt van de "lastmod" tag in de XML sitemap. Maar wat is de "lastmod" tag precies, en waarom is het zo belangrijk?


Wat is de "lastmod" tag?

De "lastmod" tag staat voor "last modified" en geeft de laatste keer aan dat een pagina op uw website is bijgewerkt. Dit helpt zoekmachines te begrijpen wanneer de inhoud voor het laatst is gewijzigd, zodat ze efficiënter kunnen bepalen welke pagina's opnieuw moeten worden gecrawld en geïndexeerd.
 

Waarom is de "lastmod" tag belangrijk?

Efficiëntie in crawlen

Google en Bing gebruiken de "lastmod" tag om te bepalen welke pagina's recent zijn bijgewerkt. Dit helpt hen om niet onnodig pagina's te crawlen die niet zijn gewijzigd, wat serverbelasting vermindert en de crawl-efficiëntie verbetert.

Betrouwbaarheid van informatie

Volgens SERoundtable vertrouwt Google op de nauwkeurigheid van de "lastmod" datum. Als de datum vaak onnauwkeurig is, bijvoorbeeld altijd gelijk aan de gegenereerde sitemap datum, kan Google besluiten deze te negeren. Uit een onderzoek van Bing bleek dat veel websites onjuiste "lastmod" data gebruiken. Dit beïnvloedt hoe effectief Bing de wijzigingen op een website kan volgen.

Hoe stel je de "lastmod" tag correct in?

Het is belangrijk dat de "lastmod" datum de werkelijke laatste wijziging van de inhoud weerspiegelt, niet de datum waarop de sitemap is gegenereerd. Dit kan worden gedaan door de juiste datum in de <url> tag van uw sitemap op te nemen.


Conclusie

Het correct instellen van de "lastmod" tag in uw XML-sitemap is belangrijk voor een efficiënte en effectieve SEO-strategie. Het helpt zoekmachines om uw website beter te begrijpen en te indexeren, wat uiteindelijk de zichtbaarheid en prestaties van uw website in zoekresultaten kan verbeteren.

Heeft u hulp nodig bij het bijwerken van uw CMS of sitemap? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

 

Bronnen:

SERoundtable
Yoast