header

Blog

Het laatste nieuws

Europese AI Act

Op 21 mei 2024 heeft de Europese Raad de AI Act goedgekeurd, een wetgeving die potentieel een wereldwijde standaard kan zetten voor de regulering van artificiële intelligentie (AI).

Doelstellingen van de AI Act

De AI Act streeft naar het bevorderen van de ontwikkeling en implementatie van veilige en betrouwbare AI-systemen binnen de interne markt van de Europese Unie (EU), zowel door private als publieke entiteiten. Daarnaast heeft de wet tot doel de grondrechten van EU-burgers te beschermen en innovatie op het gebied van AI in Europa te stimuleren.

Zo moeten bijvoorbeeld de gevolgen voor grondrechten van mensen worden beoordeeld voordat een AI-systeem met een hoog risico wordt ingevoerd.

Risicogebaseerde Benadering

De wetgeving hanteert een risicogebaseerde benadering, waarbij AI-systemen worden ingedeeld op basis van het risico dat ze vormen:

  • Beperkt risico: AI-systemen met een beperkt risico krijgen te maken met lichte transparantieverplichtingen.
  • Hoog risico: Systemen met een hoog risico moeten voldoen aan strenge eisen en verplichtingen om toegang te krijgen tot de EU-markt. Er komt een registratiebank voor deze systemen.
  • Onaanvaardbaar risico: AI-systemen die een onaanvaardbaar risico vormen, zoals gedragsmanipulatie, worden verboden. De wet verbiedt ook het gebruik van AI voor politiewerk op basis van profilering.

Handhaving en Toezicht

Voor de handhaving van de AI Act worden nieuwe bestuursorganen opgericht, waaronder een AI-bureau dat verantwoordelijk is voor de uniforme toepassing van de regels binnen de EU. Daarnaast komt er een wetenschappelijk panel van onafhankelijke deskundigen ter ondersteuning van de handhaving.

Inwerkingtreding

De verordening is op 12 juli 2024 gepubliceerd en trad in werking op 1 augustus 2024. De bepalingen van de wet worden twee jaar na de inwerkingtreding van kracht, met uitzonderingen voor specifieke bepalingen.

Wat Béyonit voor je kan betekenen

De invoering van de AI Act brengt veel veranderingen met zich mee, vooral voor bedrijven die AI inzetten binnen hun producten en diensten. Bij Béyonit helpen we je graag om jouw organisatie voor te bereiden op de nieuwe regelgeving.